Du är registrerad även om du bara flyger över USA

Det räcker med att du bordar en flygning som passerar amerikanskt luftrum: när du har checkat in blir du rapporterad till de amerikanska myndigheterna. De kollar att du inte står på listan över de ungefär 21. 000 personer som inte får resa in i USA. Trots att du ,som sagt, inte ska landa i USA.

Finns du på listan blir du stoppad vid gaten av en särskilt tillkallad amerikansk representant. Myndigheterna i USA är rädda för att planet ska kapas i luftrummet över USA.

Det var EU-kommissionen som i december i fjol skrev under en överenskommelse med USA. Man gick med på att rapportera alla passagerare som skulle gå ombord på flygningar till – och från USA. Däremot inte plan som bara flyger över amerikanskt territorum. Och de är inte få.

Den spanska tidningen El Pais skriver idag om den 51-årige colombianska journalisten Hernando Calvo Ospina. Han bor sedan 25 år i Paris och är sedan tidigare av olika skäl inte välkommen till USA. För en tid sedan skulle han flyga till Kuba, via Madrid. Vid gaten blir han stoppad av en amerikansk representant. Mannen förklarade att flighten till Kuba från Madrid under några minuter passerar amerikanskt luftrum. Det räckte för att Calvo inte skulle få gå ombord.

Nej, det står inte i överenskommelsen med EU-kommissionen. Det är USA som gått direkt till flygbolagen och sagt: gör som vi säger, annars stoppar vi era flygningar till USA.

De flesta av oss står inte på någon svart lista. Men det kan vara bra att veta: flyger du till exempelvis Latinamerika från Europa passerar du för det mesta USA:s uppe bland molnen. Och därmed är du registrerad hos de amerikanska myndigheterna som kommer att veta exakt hur många gånger du rest dit du rest.

Har du nåt att säga?