Falska journalister försökte smuggla 50 milj

Som om inte journalisternas roll i Centralamerika var tillräckligt komplicerad: polisen i Nicaragua grep i helgen 18 personer som tagit sig in i landet i sex bilar märkta med den mexikanska TV-kanalen Televisas logotyp. De kom körande från Honduras. Och kanske hade det gått vägen om det inte varit för att den nicaraguanska gränspolisen upptäckte att en av ”teammedlemmarnas” mexikanska pass var falskt.

När man genomsökte bilarna upptäckte man ett tiotal väskor fullproppade med dollarsedlar. De nicaraguanska myndigheterna misstänker att gruppen hade tänkt köpa en rejäl leverans med narkotika för pengarna, alternativt tvätta pengar. En av de gripna är polis, några andra har jobbat som säkerhetsvakter i Mexiko.

Smugglingsförsöket med det enorma TV-teamet är lite komiskt men mer oroande. Journalister, framför allt lokala, i Mexiko och Centralamerika är lovligt byte för knarkkartellerna. Antingen för att de kommer över information som hotar de kriminella. Eller för att brottskartellerna försöker också köpa journalister som ska gå ligornas ärende genom att skriva sådant som tjänar deras intressen. Och då är journalisternas liv i fara om de inte låter sig värvas eller om de redan köpts och inte gör de förbrytargängen tycker att de borde göra.

Om myndigheter och brottslingar tror att journalister seglar under falsk flagg är det ännu större risk för att de mördas eller grips. Jag kommer att tänka på Kina där det förekom att falska journalister tog sig i kolgruvor med dåliga arbetsförhållanden och hotade att ”skriva” om det om de inte fick pengar av gruvägarna. Åtminstone en person slogs ihjäl vid en kolgruva i Kina eftersom han krävde pengar för att hålla tyst.

Har du nåt att säga?