Hur ett kändisbröllp fick avbrytas i TV

 

Den största TV-kanalen i Mexiko, Televisa, är bland det mest hatade som finns i Mexiko. I alla fall av studentrörelsen och av anhängare av vänsterkandidaten Lopez Obrador. Men kanalen har en ganska gullig komediserie som heter Familjen Mjukis. Allt i detta program är klätt i plysch: allas kläder, telefonerna, borden, anteckningsblocken – rubbet. Igår, lördag, skulle en av huvudpersoner, den populäre Eugenio Derbes gifta sig. Av gåtfulla skäl skulle bröllopet direktsändas i Televisa, som om det vore ett kungabröllop.

Vänstern förlorade valet för en vecka sedan och en ny bitterhet rasar. Mot mystiska tekniska avbrott i Televisa när vänsterkandidaten var i bild. Själv minns jag hur mobilnätet plötsligt dog under hans torgmöte på stora torget, Zocalo. I Mexico är sådant sällan en slump. Det ligger gärna och jäser i folks medvetande.

Så igår när bröllopsgästerna anlände till den kyrka i gamla stan i Mexico City, där bröllopet skulle hållas, var gatorna fulla av demonstranter som egentligen höll på att protestera i närheten. De demonstrerade mot den vinnande kandidaten Enrique Peña Nieto, mot hans parti, PRI:s röstköp inför valet. Och mot Televisa som tidigare mot betalning gjort positiva reportage om Peña Nieto. Protestropen skallade i gränderna.

Brudgumme Eugenio Derbes såg lite tagen ut när han anlände. Men bröllopet kom igång som det skulle, liksom direktsändningen. Problemet var att protestropen trängde in i kyrkan och gjorde det svårt att höra vad prästen och brudparet sa. Till slut avbröts direktsändningen, en oväntad effekt av den improviserade demonstrationen.

Att ge sig på en populär och sympatisk komiker som Eugenio Derbes är inte politiskt riskfritt, tror jag. Hans program sänds visserligen i det hatade Televisa. Men han har inte rykte om sig att vara PRI-sympatisör. Han tog det rätt fint, i och för sig.

– Det här blir verkligen ett minnesvärt bröllop, sa han med ett brett leende.

 

Har du nåt att säga?