Knarkkartellens farväl till Mexikos president

Den 1 december är det maktskifte på presidentposten här i Mexiko.  Enrique Pena Nieto tar över efter Felipe Calderón som framför allt kommer att gå till historien som presidenten som bedrev det sex år långa, blodiga kriget mot knarkkartellerna. Kartellernas brukar lämna efter sig s k ”mantas” – banderoller eller skrivna lappar – vid t ex mördade kroppar för att ge en vink om varför personen avrättats. Stilenligt har nu kartellen Tempelriddarna satt upp banderoller i några kommuner där de gör bokslut med president Calderon.

Knarksyndikatet förebrår presidenten för ”det sätt ni behandlat oss på och den smärta ni vållat oss”. Och, enligt tidningen La Jornada, konstaterar de att det hade varit annorlunda i Tempelriddarnas hemstat Michoacán om ”ni hade behandlat ert folk med kärlek och gett dem verklig rättvisa”. Samtidigt uttrycker de en förhoppning om att de ska gå bra för honom.

Tempelriddarna är ett lite udda brottsyndikat. De tycker sig ha ett religiöst uppdrag och ser sig som folkets välgörare. Det lite stapplande, skrivna budskap de nu satt upp ”eftersom det är vårt enda sätt att kommunicera” är nästan lite rörande om man skulle råka glömma deras blodiga brottslighet.

”Emellertid, trots den smärta ni orsakat oss och de sår ni gett oss som fortfarande smärtar, vill vi säga er att vi har lärt mycket, men att vi också som upproriskt folk och mycket heroiska också orsakat den federala polisen välförtjänt skada”. Och, lite sårat, konstaterar Tempelriddarna att ”vi gärna hade velat respektera er men ni aldrig sett oss.”

Men, som sagt, ”som det heter i sången ‘jag hoppas att det ska gå bra för dig”, slutar knarkkartellens budskap till den avgående mexikanske presidenten.

Har du nåt att säga?