Medieskandal skakar valkampanjen i Mexiko

Mexikos största TV-bolag, Televisa, har rykte om sig att vara fullständigt korrupt. Den nya studentrörelsen YoSoy132 har gång på gång demonstrerat utanför stationens lokaler och anklagat den för att förringa deras protester och ljuga om dem. Studenterna har en måltavla: presidentkandidaten Enrique Pena Nieto som leder opinionsundersökningarna inför presidentvalet 1 juli. Hans parti, PRI,  ledde i princip enväldigt Mexiko under 70 år fram till för tolv år sedan. Studenterna är oroliga för att Mexiko nu är på väg tillbaka till PRI:s auktoritära och korrumperade styre.

Televisa har anklagats för att gynna Enrique Pena Nieto i valrörelsen. Journalisterna – de flesta i alla fall – i partiledarutfrågningarna i kanalen har pekats ut som PRI-anhängare. Men det har saknats bevis.

Tills igår då den brittiska tidningen The Guardian avslöjade att Televisa inför det förra presidentvalet för sex år sedan tog betalt för att framställa Pena Nieto, som på den tiden var guvernör, i positiv dager. Hans parti PRI betalade. De betalade också för att vänsterpolitikern Andrés Manuel López Obrador skulle tona fram som klumpig och lite korkad genom parodier i ett program. I den pågående valkampanjen rycker den gamle vänsterveteranen López Obrador nu fram något i valundersökningarna.

Dokumentet som The Guardian kommit över visar bl a:

– Ett utkast till vad Televisa kommer att debitera för reportage som lyfter fram Pena Nieto nationellt

– En detaljerad mediestrategi för hur López Obradors kampanj 2006 skulle torpederas

Det var då. Men det ger dem vatten på sin kvarn som hävdar att Televisa bedriver ett smutsigt spel även i denna valrörelse. När Lopéz Obrador frågades ut av en rad journalister i ett studioprogram i Televisa utsattes han för ovanlig agressiva frågor och hånskratt. Vänsterkandidaten själv anklagade dem på sitt tillbakalutade sätt för att vara köpta av PRI. Det möttes med generade skratt från alla utom två av journalisterna.

Televisa satte in moteld igår kväll där de hävdar att dokumenten är falska. Men idag, fredag, trädde källan som lämnat ut handlingarna fram. Laura Barranco arbetade tidigare på Televisa och har bland annat sparat en intern chat hon haft med en av Televisas programledare som bekräftade uppgifterna för henne.

Uppgifterna är extremt besvärande för Televisa. Men det är inte säkert att denna skandal hindrar Enrique Pena Nieto från att vinna. Men den bäddar för omfattande protester efter valet. Och han riskerar att  förlora legitimitet som Mexikos eventuelle nye president.

Studenterna har sedan flera veckor demonstrerat mot just Televisa, på 5,25 min.

*http://www.guardian.co.uk/world/2012/jun/07/mexico-presidency-tv-dirty-tricks

Kommentarer (2)

  1. Jag har en liten bakgrund i tidningen journalistik men mitt nya jobb kräver ingen skriva alls , utom för e-post. . . Jag skulle vilja börja göra lite kreativt skrivande , men jag vet inte var du ska börja , som i, vad jag skriver om , och om det är faktiskt värt stör med eller inte. Jag skulle nog vara mer benägna att göra det om det fanns en tävling eller grupp jag kunde gå online eller något liknande. . . Gör någon någon skrift eller sin egen, i så fall, hur kom du igång ? Och vad har du fått ut av det ? . önskar dig lycka till!

    • Jag fick Journalisthögskolan. Och sedan började som radiojournalist på nyhetsbyrån TT och sedan blev jag skrivande. Men allra först skrev jag sånger, musik och text. Men det var en annan tid. Börja med en blogg! Då får du också reaktioner från läsarna som du kan lära dig något av.

Har du nåt att säga?