”Min pappa är åklagare”. Vad en del tar till när de inte får bästa bordet.

Min favoritrestaurang Maximo i Mexico City har bara funnits i ett år men är redan en av stans populäraste. Så när dottern till en åklagare i fredags ville äta utan att ha reserverat blev hon ombedd att vänta. Men när en annan gäst, som var före i kön, fick ett bord som blev ledigt blev det bråk. Åklagardottern hävdade att bordet var hennes och när hon inte fick sin vilja igenom blev hon så arg att hon ringde sin pappa. Far hennes är åklagare specialiserad på restaurangfrågor, ungefär som svenska Livsmedelsinspektionen. Blixtsnabbt kom en patrull med livsmedelinspektörer för att ”kolla” hygien och andra frågor. De hade synpunkter på menyn. De var kritiska till ingredienserna i en mezcal som serverades. De letade febrilt efter brister.

Den lilla restaurangen Maximo har snabbt fått ett bra klientel. Den ägs av kocken Eduardo Garcia Garcia och hans hustru Gabriela.http://hildurbypeter.com/portrait-eduardo-garcia-garcia/ Bli inte förvånade om ni hittar skådisar som Gael Garcia Bernal inklämd vid något av borden eller musiker och kompositörer. Och advokater, förstås.

Så när livsmedelsinspektörerna började härja tog det hus i helvete bland  gästerna som blev ursinniga när de förstod vad som utspelade sig: mexikansk korruption när den är som värst. De bitiga inspektörerna hade försökt försegla restaurangen med plastband. Men de blev till sist tvungna att fly inför mobben av skitförbannade advokater som reste sig från sina bord.

Tidningarna är fulla med artiklar idag för mexikanarna älskar när ”fint folk”, som åklagardottern,  gör bort sig offentligt. Eduardo och Gabi är omtumlade och nervösa över att saken trots allt ska ta någon oväntad vändning till det värre. Men Gabi säger att inspektörerna i alla fall hade kommit förbi och bett om ursäkt.

Hursomhelst kan jag i alla fall rekommendera Maximo – Bistrot Local på Calle Tonala i Mexico City. Men bli inte förbannade om ni inte får bord. För, som en krönikör uttryckte det: ”Där är det lika omöjligt att få bord där som att hitta en mexikansk nakenhund med rastaflätor”.

Maximo

Har du nåt att säga?